Забележителности

ДОБРЕ ДОШЛИ В ЧЕПЕЛАРЕ
 
чепеларе Чепеларе  е красиво планинско градче в сърцето на Родопите,  разположено на 1 200 м надморска височина и се намира на 230 км от столицата на България – София, на 80 км от хилядолетния град Пловдив и на 10 км от световноизвестния зимен курорт Пампорово. 
През зимата, Чепеларе осигурява едни от най-добрите условия за ски в България, а през лятото е прохладно и спокойно място, идеално за почивка, разходка и планинско колоездене.
Седемдесет и три процента от територията на общината е заета от гори, предимно смърч и бор от иглолистните дървесни видове и бук от широколистните. Районът е богат на лечебни растения, билки, гъби и диворастящи плодове.
Животинският свят е представен с богато разнообразие от птици, влечуги, земноводни, бозайници и риби.
 
 
Sample image Mега курорта "Пампорово - Мечи чал" - официален сайт
 
През 2016-та година за първи път в България, две съседни ски зони започват работа в тандем с единна билетна и транспортна система, превръщайки курортите Пампорово и Чепеларе в един от най-атрактивните комплекси за зимни спортове и забавления. Проектът цели да създаде най-големия притегателен спортен център на Балканите, като повиши конкурентоспособността, използва активно наличния природен ресурс и даде възможност на България за домакинство на престижни спортни събития на всяка от ски зоните.

Едва 9 км разстояние между двете ски зони Пампорово и Мечи чал дава възможността още през зимен сезон 2016/2017 да работят помежду си с единна транспортна система. Стартиралите още през лятото на 2016-та инвестиции, поставят начало на подобренията в инфраструктура на двете ски зони, така че те да бъдат информационно обезпечени с необходимата указателна и транспортна достъпност.

Целодневната лифт карта за ски зона Пампорово дава достъп до ски зона Мечи чал при подходящи за ползване условия като за целта е осигурен специален транспорт чрез ски шатъл бусове по график. Ски бусовете могат да бъдат използвани безплатно от всеки клиент, който притежава валидна лифт карта за деня на ползване на транспортната връзка. Обособени спирки и указателни табели ще информират туристите за актуалното разписание и движение на ски бусовете. Очаквайте много скоро повече информация и снимки за спирките и системата за транспорт, която свързва двете ски зони.

 

СКИ ПИСТИ И СЪОРЪЖЕНИЯ В ПАМПОРОВО

Надморска височина на Пампорово: 1650 метра
Най-висока точка: 1926 метрa Лифтове (седалкови): 7
Влекове: 6 Капацитет: 13 000 човека/ час
Зелени: 18% Сини: 44%
Червени: 20%
Черни: 18%
Снежна инсталация: 200 оръдия
Зона за деца с транспортна лента 24 метра

Ски зона Мечи Чал разполага с близо 20 км различни по трудност писти и ски пътища, които предстоят да се разширят и категоризират, така че да отговарят на всички международни изисквания в следващите няколко години. В дългосрочният проект се предвижда развитие на ски зоната с проектиране на нови трасета, тяхното разширяване, цялостна обработка и маркировка по европейските стандарти и обособяване на финална зона, така че да се приемат международни състезания и голям поток от туристи. Ски зоната е благоприятна и за развиване на биатлона, ски бягането и сноуборда.
 
Атракциите и природните забележителности, разположени на територията на община Чепеларе:
  • Музей на родопския карст
  • Музейна сбирка на ските и ски-спорта в Чепеларе
  • Местността Чудните мостове
  • Местността Глухите Камъни
  • Националната астрономическа обсерватория - Рожен
You are here: Забележителности